Jeg har hatt en fast spalte i Kamille, i tillegg til en del andre tekster innenfor selvutvikling.

Kanskje du finner noe her, som er aktuelt for deg, der du er i livet nå?

Indre ro i en kaotisk hverdag

Har du sett de som virker helt rolige, uansett hvor mye det stormer rundt dem? Har du tenkt at du gjerne skulle ha stresset mindre, og kjent på mer indre ro? Her får du ti smarte tips som kan hjelpe deg med å stilne den indre stormen.

Hvorfor har så mange et vanskelig forhold til moren sin?

I alle de årene jeg har vært terapeut, vil jeg påstå at det som blir jobbet mest med på terapirommet, er forholdet til mor. Mamma som ikke så meg, mamma som ikke viste at hun elsket meg, mamma som er så vanskelig å forholde seg til… lista bare fortsetter. Her kan du lese om de vanligste fallgruvene mødre faller ned i når de har voksne barn.

Ti tips til mammaer og pappaer

Vi vet langt mer enn tidligere generasjoner om hvor viktig det er med en god barndom, for å få et godt liv. Så når du får barn, er det lett å bli bekymret for at du ikke gjør en god nok jobb. Men vit at barn tåler mye, så lenge de vet at de er elsket. Senk skuldrene, senk ambisjonsnivået på antall aktiviteter og vær snillere med deg selv. Og husk å si unnskyld når det er på sin plass. Her kan du lese noen flere tips, som ikke handler om at du skal bli noen annen enn den du er. For du er bra nok som du er, for ditt barn.

Hvordan havnet vi HER?

Hvem var med på almannamøtet der det ble avgjort at vi helst skal være klin like?

Jeg burde hatt det finere hjemme. Jeg burde hatt flatere mage. Jeg burde ha en kulere klesstil. Jeg burde ha oppnådd mer i livet mitt. Barna mine burde vært mer vellykket. Hvorfor er jeg ikke like lykkelig som alle andre?

Hvordan har vi klart å gjøre livet til en konkurranse der nesten alle taper? På hvilket tidspunkt gikk vi med på at dette er det vi skal bruke tid på? Det å sammenligne seg med et fullstendig håpløst ideal, og så tape jevnlig. Daglig. Non stop. Hva er det vi driver med?

Les hele innlegget.

Jeg også

Jeg er ikke i tvil om at mye av grunnen til at kampanjen #metoo nådde så langt, var nettopp valget av de to ordene. Me too.  Jeg også. De to ordene sammen, gjør underverker.

Det som gjør at noe blir mer skamfullt, er at det holdes hemmelig. La oss si at noe skjer deg. Noe som ikke skulle ha skjedd. Det trenger ikke å være din skyld i det hele tatt. Men noen gikk over streken, gjorde noe som du synes er flaut. Noe du ikke vil at andre skal vite om. Da skammer du deg gjerne, selv om du ikke kunne noe for det. Tenk hvor mange som går rundt og bærer på vonde hendelser som ikke deles med noen. For vi har alle denne iboende frykten for å bli dømt.  For å bli sett ned på. Mistenkeliggjort for å kanskje ikke være så uskyldig som du sier. Frykten for avvisning ligger i oss alle, og hvis vi sier høyt det vi skammer oss over, ja hva vil de tenke om meg da?

Les hele innlegget.

Kunsten å si nei

Det høres så enkelt ut. Men det er det jaggu ikke.

Jeg er kjempegod på å si nei. I teorien. Jeg kan snakke med andre om det, oppmuntre i det vide og brede om å ta deg selv på alvor og si nei når du mener nei. Lytt til deg selv og ikke bli spist opp av «flink pike/gutt» syndromet, der det å skuffe andre er verre enn å skuffe deg selv. Men gjør jeg det selv? Hmmm, helt ærlig, nei. Jeg ramler ned i den grøfta rett som det er. Og derfor har jeg blitt enda mer opptatt av det. Hvordan har det seg, at særlig kvinner, har så vanskelig for å bruke de tre bokstavene etter hverandre? Hva er det vi er så redde for?

Les hele innlegget. 

Den undervurderte egenkjærligheten

Utallige sanger handler om hvordan livet rakner om «du» går fra meg og savnet etter den ene som skal gjøre livet komplett. Men det er ikke et annet menneske som kan gjøre deg lykkelig. Det er ikke «noen» som kan redde deg, eller få deg til å føle deg hel. Det er kun deg selv som kan få til det. Og hvordan få til det? Jo, mer kjærlighet til deg selv.

Les hele innlegget. 

Da hverdagskropp ble hverdagskost

Det var en gang et land, langt opp i nord, som het Norge. De som bodde der, hadde klamret seg fast der siden ca 9000 år f.Kr., til tross for at vinteren var lang og sommeren bestod av mer regn enn det alle husket fra sommeren året før.

I flere tusen år hadde kvinnene i dette landet beundret andre kvinner, når det gjaldt utseende.  Men det var alltid en kvinne de kjente til. For de eneste de så, var de som var i livet deres. Det kunne være en nabo, en kusine, en i bygda eller en som kom på besøk. For på den tiden var det ikke noe massemedier, som nådde ut i det ganske land. En dame kunne gå forbi en annen dame og tenke: oj, hun var vakker! Og der lå lista. Et menneske. Som dem selv. Og det var det.

Les hele innlegget.

Å eie sin historie

Jeg vet ikke hvordan det skjedde, men det virker som om hele befolkningen var på et allmannamøte en gang for lenge siden og ble enige om følgende:

Når du lever i Norge, så er det best om du bor hjemme til du er 19 år, og har fullført videregående der. Deretter flytter du ut, studerer et eller annet slik at du får en bachelor, gjerne mens du bor i kollektiv/ med en venninne og blir kjent med litt ulike folk.

Kan godt ha et par kjærester i den tiden, men ikke for mange. For da er du litt laus. Og ikke for få, da er du for prektig.

Les hele innlegget.

Å leve ut drømmen

Hvor mange filmer er ikke basert på dette narrativet: En ung person, kanskje til og med et barn, drømmer om å oppnå suksess. Personen vokser opp og møter omtrent bare motstand og lave odds for å lykkes. Men personen gir ikke opp! Nei da, personen står på, til tross for utallige muligheter til å gi seg og muligheten til et enklere liv. Men så! Etter uendelig lange oppoverbakker og tunge nedturer, skjer det, belønningen: Personen er på pallen, har lyktes og kan si: «Jeg fulgte drømmen min!». Og der sitter vi som ser på, tørker tårene mens rulleteksten går og vi tenker: «Ja, det er så viktig å følge hjertet! Gjøre drømmer om til virkelighet.» Vi er inspirert – i omtrent to minutter før vi har slått fra oss det hele. Vi er tilbake i den vanlige verden.

Les hele innlegget.

Alle vil bli eldre, ingen vil bli gamle

Har du sett de eldre damene med blomstrete badehetter? Hva jeg tenker om dem? At de vant. For når du tar på deg noe sånt signaliserer du til hele verden at jeg driter i hva du synes. Og da er du jaggu i mål.

For den største gaven med å bli eldre, er at du bryr deg mindre om hva andre synes. For en sinnsykt kul ting vi utvikler når vi begynner å dra på åra. Og det er nettopp det som trekkes fram hver gang noen over 40 år blir intervjuet, eller hvis du spør dem selv: Etterhvert som alderen øker blir hva andre mener mindre viktig. Du kan slappe av litt mer. Ikke bruke så mye tid og krefter på frykten for hva andre tenker om deg. Samme det, liksom! De får mene hva de vil, jeg gidder ikke bry meg lenger.

Les hele innlegget her. 

Ekstrem makeover- på innsiden!

Hvis det er en ting vi lærer som små jenter, så er det viktigheten av å være fin. Og søt. Det fester seg. Dessverre.

Jeg kjenner en styrer i en EQ-barnehage som bestemte seg for at hele personalet skulle gå inn for å IKKE kommentere jentenes klær. De skulle slutte å si: Oi, har du ny genser, så fin den var! Se så nydelig kjole. Den type utseende-kommentarer var noe de svært sjelden sa til guttene, så hvorfor si det til jentene hele tiden? Hele poenget var å skifte fokuset fra hva du har på deg, til hvordan du har det. Det viste seg å være vanskelig til å begynne med, for det er så innøvd. De fant ut, noe som også er forsket på, at vi roser jenter for hvordan de ser ut i langt større grad enn mange av oss er klar over. Etter noen uker med bevisstgjøring, ble det en vane å si: «Å, så hyggelig å se deg igjen», om morgenen, eller «Hvordan har du det?», fremfor å kommentere dagens antrekk. Men det tok en god stund å endre denne vanen.

Les hele innlegget.

Frykt dreper glede

Hvis det er en ting jeg som EQ-terapeut opplever mange si, så er det at de savner mer glede i livet. Ikke det at de er mennesker som er kravstore og urealistiske på hvordan livet egentlig er, men de er så ofte fulle av bekymringer og frykt. Og det er faktisk slik at jo mer frykt du har i livet, desto mindre glede blir det. Det vet alle som har hatt ekstremt dårlig råd, sykdom eller noe annet som har vært vanskelig i perioder. Savnet etter å ha det bra, være friere, le oftere eller rett og slett kjenne mer på glede blir fort et savn. For å sitere en gammel vaskepulver-reklame:  det være slik?

Les hele innlegget.

Et samfunn livredd for følelser

Jeg mener at vi er alt for redde for følelser i vårt samfunn. Alle de vanskelige følelsene, som sorg, sinne, redsel, ensomhet, fortvilelse.. lista er lang over følelser vi egentlig ikke tåler så godt. Hvor kommer det fra, hvordan er det blitt slik?

Les hele innlegget.

Den vanskeligste relasjonen av alle

Det er selvsagt sårt å være i et kjærlighetsløst forhold. Det er vondt å stadig ha konflikter med de som står deg nær. Men jeg vil likevel påstå at den vanskeligste relasjonen av alle, er når en i familien din er i offerrollen. Og spesielt hvis den personen er moren din.

Les hele innlegget.

Å reise gjennom livet med en dust

Nei, dette handler ikke om hvordan holde ut med en mann du ikke liker. Det er heller ikke om hva du gjør hvis du føler deg stuck med en venninne eller en slektning du ikke klarer ”å gjøre det slutt med”. Dette handler om den stemmen inni deg som forteller deg at du ikke er bra nok. Som holder deg nede ved å komme med kjipe, sårende og vonde kommentarer. I ett sett.

Les hele innlegget.

Kvinner og lave tanker om seg selv

Jeg har vært terapeut i snart 10 år. Jeg har snakket med hundrevis av kvinner om hvordan de EGENTLIG har det. Og det står dårlig til.

Jeg blir trist når jeg skriver dette. Når temaet er den dårlige selvfølelsen så mange har og hvordan det preger livet deres. Hvordan kvinner snakker til seg selv, hvor harde og dømmende de er. Først og fremst mot seg selv.

Les hele innlegget.